Variabler som tall

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

I denne videoen skal vi se nærmere på den vanligste typen variabler, nemlig variabler som er tall, og hvorfor de er så utrolig nyttige når vi programmerer. Den største grunnen til at variabler er så viktig er at vi kan endre på verdien til variabelen med kode. Men hva betyr det egentlig å endre på verdien med kode? 

Hvis du eller jeg skulle ha endret på hva det sto i en variabel, så kunne vi bare ha tatt bort det som sto i verdien nå, og skrevet inn hva som helst istedenfor. Men hele poenget er jo at vi vil at datamaskinen skal gjøre det for oss! Og datamaskinen kan verken ta bort, eller skrive inn ting selv. Så hva skal vi gjøre da?

Datamaskiner er kanskje ikke så gode til å skrive, men det er én ting datamaskiner er skikkelig gode på, og det er matte. Inni alle datamaskiner er det hundretusenvis av små kalkulatorer som jobber hele tiden, så litt enkel pluss og minus er ikke noe problem! Vi kan bruke det til å få datamaskinen til å endre på verdien til en variabel, hvis den verdien er et tall. Hvis vi hadde en variabel med verdien to, kunne vi sagt “endre verdien med 3”, og så hadde vi fått en variabel med verdi fem! Så variabler som er tall er nyttige fordi det er enkelt å bruke kode til å endre på dem. 

La oss se på et eksempel som viser hvorfor det ikke er like enkelt med variabler som er ord. Se for deg at vi har koblet datamaskinen vår til en temperaturmåler, som forteller oss hvor mange grader det er ute. Vi har lyst til at tigeren skal si det for oss, sånn at vi ikke trenger å se på temperaturmåleren selv. Vi lagrer temperaturen i to forskjellige variabler: tall, som har verdien 23, og ord, som har verdien “tjuetre”. Men så øker temperaturen med én grad. I den første variabelen sier vi bare “endre tall med 1”, og så sier tigeren den riktige temperaturen igjen.

Men hvilken kode kan vi bruke som endrer verdien til ord “tjuefire”? Det finnes jo ikke! Derfor er det veldig nyttig å bruke variabler med tallverdi.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Forskjellen på variabler med tall og variabler med ord