Prosjekt 5:5 - Tape spillet

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
 • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
 • Alle videoer
 • Oppgaver til videoene
 • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
 • Alt i Basic
 • Premium-videoer
 • Premium-oppgaver
 • Få hjelp på chat
 • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

Velkommen tilbake! I denne videoen skal vi gjøre ferdig dette kodeprosjektet. I forrige video begynte vi å skrive koden som gjør at vi taper spillet, og nå skal vi gjøre det ferdig. Det første vi må gjøre er å lage de to vilkårene vi trenger.

Jeg legger til to "hvis"-blokker over hverandre inne i løkken vi la til på slutten av forrige video. I den øverste sjekker vi om vi har mistet alle livene våre. For å gjøre det kan vi sjekke om verdien til liv variabelen vår er lik null eller ikke. Hvis den er lik null betyr at vi ikke har flere liv igjen og spillet skal da slutte.

For å sjekke det bruker jeg denne blokken fra operatorer-kategorien, og legger liv variabelen inn i det første feltet. Vi vil sjekke om verdien til variabelen er null, så vi må skrive det inn i det andre feltet. For å få spillet til å stoppe kan vi bruke denne blokken som du finner under styring. Den heter “stopp alle” og gjør sånn at alle "gjenta for alltid"-løkkene vår stopper opp.

For at vi noensinne skal få null liv må vi jo kunne miste liv. Det er det vi skal bruke den andre “hvis”-blokken til. Vi kan bruke det samme vilkåret vi brukte for å sjekke om tigeren og plattformen krasjet, for å sjekke om tigeren og gulvet krasjer. Den eneste forskjellen er at vi må velge “line” fra denne menyen, siden det er figuren som heter det vi bruker som gulvet.

Når tigeren treffer gulvet skal vi først og fremst miste et liv. Det gjør vi ved å endre verdien til liv med minus en. Så må vi legge til en "vent i et sekund"-blokk, sånn at datamaskinen ikke registrerer at vi treffer gulvet mange ganger sånn at vi mister alle livene våre med en gang. Til slutt vil vi legge til kode som sender tigeren tilbake til toppen. Det kan vi gjøre med denne bevegelsesblokken. 

Hvis du bruker musepekeren til å flytte tigeren til der du vil den skal starte på nytt blir koordinatene i blokken automatisk riktige, så vi slipper å prøve oss fram selv. Nå kan du teste spillet ditt. Hvis alt fungerer som det skal er spillet nå ferdig. Bra jobba!

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

 • Hvordan miste liv
 • Hvordan tape spillet