Primtall 8 - Skrive programmet i kode

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

Dette er den siste videoen i kapittelet om primtall, og i denne videoen skal vi endelig skrive programmet som sjekker om et tall er et primtall eller ikke. Det første vi må gjøre er å bruke spørsmålsblokken for å finne ut av hvilket tall vi vil sjekke. Så må vi lage en variabel. Den skal holde på alle tallene vi skal sjekke om svaret på spørsmålsblokken kan deles på eller ikke.

Vi vil starte å sjekke om svaret kan deles på to, så vi setter den variabelen til to helt i starten. Nå kan vi legge til løkken vår. Husk at vi vil at den skal gjenta seg svar minus to ganger, som vi snakket om i forrige video.

Nå kan vi ta i bruk programmet vi skrev tidligere, som sjekker om tall kan deles eller ikke. Vi må være forsiktige når vi bytter ut blokkene, sånn at vi sjekker om SVAR kan deles på variabelen vår, ikke omvendt. Der det i den gamle koden står deling skal vi sette inn det vi vil at skal skje dersom svar kan deles på et tall. Nemlig at vi da vet at svar ikke er et primtall, og programmet skal slutte.

Jeg bruker denne blokken som kan sette sammen setninger for å si at tallet vi sjekket ikke er et primtall. Så må vi legge til en vent blokk før vi avbryter programmet sånn at man rekker å lese hva som står. Etter dette legger vi til “stopp alle”-blokken som avbryter programmet.

Nå, hva skal vi gjøre dersom vi sjekker et tall og svar ikke kan deles på det? Jo, da vil vi jo bare rett og slett sjekke det neste tallet, så vi endrer variabelen med 1 og lar løkken gjenta seg. Da sjekkes det neste tallet i rekken. Dersom hele løkken er ferdig, og programmet enda ikke har avsluttet seg, så vet vi at tallet vi ville sjekke er et primtall, så vi bruker den samme blokken som i stad for å skrive det på skjermen.

Sånn! Nå har vi programmert en primtallsjekker! La oss prøve noen tall. Jeg nevnte en gang at 103 er et primtall, la oss sjekke hva programmet sier. Ser der, det hadde rett. Hva med et tall vi vet, ikke er et primtall? Som 10. Programmet hadde rett igjen! Test flere tall og prøv å fyll ut en liste med primtall!

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hvordan skrive programmet i kode