Primtall 7 - Kode en primtallsjekker del 3

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

I forrige video lagde vi et program som kan sjekke om to tall kan deles på hverandre eller ikke. Det er den vanskeligste delen vi trenger for å lage et program som sjekker om et tall er et primtall. Husk at et primtall er et tall som bare kan deles på en og seg selv.

Så, siden ALLE tall er delelig på én og seg selv (med unntak av 0), er det eneste vi trenger å gjøre nå å bruke programmet vi lagde i forrige video til å sjekke om tallet vårt er kan deles på noe annet enn én og seg selv. I denne videoen skal vi tenke litt over hvordan vi kan gjøre det, og planlegge en algoritme vi kan oversette til kode i neste video.

Det første vi gjør er å spørre om hvilke tall vi vil sjekke om er et primtall. Når vi da skriver inn et tall blir det tallet lagret i variabelen “svar”. Vi trenger ikke å sjekke en, eller tallet lagret i svar, så hvor mange tall er det igjen vi må sjekke? Vi vil sjekke alle tallene som er mindre enn tallet lagret i svar.

La oss for eksempel si at det er ti. Vi hopper over en, så vi må sjekke to, tre, fire og så videre helt opp til ni. Til sammen er det åtte tall å sjekke. Ti minus to. Dette mønsteret fortsetter. Vi må alltid sjekke tallet lagret i svar minus to tall. Nå kan vi tenke oss at vi kan bruke en løkke som gjentar seg “svar” minus to ganger. 

Det siste vi trenger er en variabel som endrer seg hver gang løkken gjentar seg. Denne variabelen skal være tallet vi sjekker om “svar” kan deles på. Når løkken er ferdig med å gjenta seg har vi sjekket alle tallene vi måtte. Hvis “svar” ikke er kan deles på noen av dem må det være et primtall, men hvis det kan deles på bare et av tallene vi sjekker, så er det ikke et primtall.

Mens vi løkker gjennom kan vi med en gang stoppe hele programmet hvis en av tallene faktisk deler svar. Nå har vi laget en god plan, og i neste video skal vi oversette denne planen til kode.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hvordan sjekke om tall kan deles på noe annet enn én og seg selv