Primtall 6 - Kode en primtallsjekker del 2

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

I denne videoen skal vi prøve å lage et program som sjekker om to tall er delelig på hverandre eller ikke. Husk at grunnen til at vi gjør det er sånn at vi senere kan skrive et program som sjekker om et tall er et primtall eller ikke, nemlig om det kan deles på noe annet enn én og seg selv.

I forrige video snakket vi om hvordan vi kunne bruke programmering til å sjekke om et tall kan deles på et annet. Problemet vi møtte på er at når vi skal sjekke det bryr vi oss egentlig ikke om det nøyaktige svaret man får hvis man deler de to tallene, men om svaret er et desimaltall eller et helt tall. Så vi vet hvordan vi kan bruke Scratch til å få det nøyaktige svaret, men vi trenger en lur ide for å sjekke om det er desimaltall eller ikke.

Den gode ideen kommer fra denne blokken: Avrund. Det den gjør er at den runner av et tall til nærmeste ener. Hvis vi skriver inn et desimaltall, for eksempel 2,3, får vi ut svaret 2. Det vi kan legge merke til er at hvis vi gir avrund-blokken et desimaltall, så er svaret den gir tilbake IKKE det samme som det vi skrev inn. Som vi så, 2,3 er jo ikke lik 2. Hva skjer hvis vi runder av et helt tall?

La oss sjekke. Hvis jeg skriver 2 inn i avrund-blokken, så får jeg svaret 2 tilbake. Så hvis vi avrunder et helt tall ER svaret det samme som det vi skrev inn. Nå har vi en måte å skille mellom hele tall og desimaltall. Nemlig om man får det samme som man skrev inn når man runder det av eller ikke.

I Scratch kan vi skrive det på denne måten. Hva er det vi vil sjekke om er et desimaltall eller ikke? Jo, så klart svaret på et delestykke. Først trenger vi to tall vi kan dele på hverandre. Det kan vi gjøre med denne koden. Så bruker vi deleblokken for å regne ut svaret på delestykket. 

Det siste vi må gjøre er å legge dette vilkåret inn i en "hvis"-blokk. Husk at hvis vilkåret er sant så kan tallene deles på hverandre, og hvis det ikke er sant, kan de ikke det. Jeg bruker denne blokken til å vise svaret på skjermen. La oss nå prøve to tall. 10 kan deles på 2, så hvis vi skriver inn de tallene forventer vi at svaret kan deles. Og det kan det!

Hva med 7 og 2, da forventer vi at de ikke kan deles. Og koden hadde rett igjen! Nå har vi kodet den viktigste delen av primtall-programmet vårt!

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hvordan få datamaskinen til å skille mellom svar med desimaltall og svar med hele tall