Primtall 5 - Kode en primtallsjekker del 1

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

Nå har vi en plan for hvordan vi kan skrive et program som sjekker om hvilket som helst tall er et primtall eller ikke. La oss kjapt minne oss selv på hva planen er:

Vi tar tallet vi vil sjekke om er et primtall eller ikke. Så sjekker vi om det er delelig på 2. Hvis det ikke er det sjekker vi om det er delelig på 3, og så videre og så videre. Hvis vi har sjekket alle tallene som er mindre enn det vi startet med, og ikke funnet noe som deler tallet vårt, er det et primtall.

Dette virker ved første øyekast som noe som passer perfekt for en datamaskin å gjøre. Du ser kanskje allerede for deg en løkke som går igjennom alle tallene opp til et visst punkt, og det er helt riktig tenkt. Men, hvordan skal du få datamaskinen til å sjekke om to tall kan deles på hverandre eller ikke? Det er dét spørsmålet som gjør at det ikke er helt rett fram å lage et sånt program, men det er også det som gjør det spennende å prøve!

Nå har vi lært om noe som vi ganske enkelt klarer å gjøre med penn og papir, men vi må tenke litt utenfor boksen for å klare å få datamaskinen til å gjøre det samme for oss. Vi må også klare oss med blokker som kanskje ikke gjør akkurat det vi trenger. Vi har en blokk som deler to tall, men den sier oss ingenting om det ene tallet kan deles på det andre eller ikke, så det hjelper oss ikke.

Eller gjør det det? Husk at et tall er delelig på et annet hvis, og bare hvis man får et helt tall som svar på delestykket. Et helt tall er et tall uten noe bak komma, som 1, 2, 3 og så videre. Så vi KAN bruke dele blokken for å regne ut svaret, og SÅ finne en måte å sjekke om det er et helt tall eller ikke! I neste video skal vi skrive et program som sjekker om to tall er kan deles på hverandre eller ikke ved å bruke den ideen vi har snakket om nå.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hvordan få datamaskinen til å sjekke om noe er delelig på to