Primtall 4 - Sjekke om tall er primtall

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

Så langt har vi lært oss hva primtall er, og vi har til og med sett på en måte å sjekke om et tall er et primtall på. La oss gå igjennom hvordan man gjør det en gang til. La oss si vi vil sjekke om syv er et primtall. Det vi vil sjekke er om syv er delelig på noen andre tall enn én og seg selv.

Så vi begynner på to. Hva er syv delt på to? Tre og en halv. Det er ikke et helt tall, så syv kan ikke deles på to. Hva med tre? Hvis vi skal dele syv kaker på tre personer har vi nok til å gi alle to kaker hver, men så har vi en til overs. Som vi så i forrige video betyr det med en gang at syv ikke kan deles på tre. Og sånn må man fortsette, med alle tallene opp til syv.

Så vi måtte ha gjort det samme for fire, fem og seks. Jeg kan røpe nå at syv faktisk er et primtall. Poenget mitt her er at dette tar veldig lang tid for oss å gjøre for hånd. Og syv er jo ikke engang et stort tall. Hva om jeg hadde bedt deg finne ut av om 103 er et primtall? Da må du sjekke mer enn hundre tall, og til slutt hadde du funnet ut av at 103 faktisk er et primtall.

Hva hvis vi klarer å kode et program hvor man kan skrive inn hvilket som helst tall, og så får du med en gang svar på om det er et primtall eller ikke? Det er akkurat denne slags ting som datamaskiner er kjempegode på, som vi hater å gjøre. Sjekke masse tall gang på gang. Målet vårt i videoene fremover skal være å prøve å lage et sånt program.

Aller først trenger vi en plan. Vi trenger å gjøre klar en algoritme som vi kan oversette til kode. Men det har vi jo allerede! Vi gikk nettopp gjennom et eksempel på en algoritme vi kan bruke for å sjekke om et tall er et primtall eller ikke. Nemlig at man starter på to, og sjekker om tallet ditt kan deles på to eller ikke.

Hvis ikke er det fortsatt en sjanse for at det er et primtall, så vi går videre. Vi sjekker om tallet kan tallet deles på tre, og så videre og så videre. Hvis man har sjekket alle tallene opp til tallet ditt uten at det var delelig på noen av dem, så er tallet et primtall.

I neste video skal vi snakke om det første problemet vi støter på når vi skal oversette denne algoritmen til kode.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hvordan sjekke om et tall er primtall