Primtall 3 - Dele et tall på et annet

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

Så langt har vi oppdaget at to, tre og fem er alle et primtall, og at fire ikke er et primtall. Men det er kanskje fortsatt litt vanskelig å forstå akkurat hva vi mener mener med at et tall kan deles på et annet?

I denne videoen skal vi se på en litt enklere måte å tenke på det på. Det er også en måte som kanskje du kjenner igjen fra første gangen du lærte om deling. Vi kan tenke på deling som å dele opp en viss mengde kaker mellom en viss mengde personer.

Hvis vi vil se for oss hva fem delt på to betyr, kan vi se for oss fem kaker som skal bli delt mellom to personer. Først ser vi at vi kan dele ut to hele kaker til hver. Da har vi delt ut fire kaker, så vi har en igjen. Men en kake er ikke nok til at to personer kan få en hel kake hver, så vi må dele den i to. Til slutt da ser vi at hver person har fått to hele og en halv kake. Altså er svaret to komma fem.

Hvordan kan vi bruke denne måten å dele på for å sjekke om et tall er kan deles på et annet? Jo, det vi ser etter når vi vil sjekke dette er om man får et desimaltall, altså et tall med komma bak, eller et helt tall som svar når man deler de to tallene. I eksempelet over fikk vi et desimaltall, så fem kan ikke deles på to.

Det som gjorde at vi fikk et desimaltall var at vi måtte dele den ene kaken i to, og dermed fikk vi en halv med i svaret. Grunnen til at vi måtte dele den siste kaken i to var fordi at etter at vi hadde delt ut så mange HELE kaker som mulig, hadde vi fortsatt EN kake igjen, men to personer å dele den på. Det gjør at vi må dele den opp, og at vi sitter igjen med et desimaltall.

La oss se på to eksempler. To tall som ikke kan deles, og to som kan deles. Hva er ti delt på seks? Vi har ti kaker, og seks personer. Vi starter med å dele ut en kake til hver. Da har vi delt ut seks kaker totalt, så vi har fire igjen. Allerede nå kan vi se at det ikke kommer til å gå, fordi vi har seks personer, men bare fire kaker igjen. Det betyr at vi må dele de opp for å dele ut likt til alle, og da kommer vi til å få et desimaltall.

Hva med tjue delt på fem? Vi har tjue kaker og fem personer. La oss starte med å dele ut to kaker til hver. Da har vi totalt delt ut ti kaker, og vi har ti kaker igjen. Det er mer enn nok til å dele ut en hel til til alle. Nå har vi delt ut femten kaker, så vi har fem igjen, og det er perfekt til å dele ut en kake til, til alle sammen, og vi har ingen til overs.

Poenget er at et tall er delelig på et annet, dersom man ikke ender opp med noen kaker til overs etter at man har delt ut så mange HELE kaker som mulig. I neste video skal vi snakke om hvordan vi kan bruke programmering til å finne primtall for oss.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hva det at et tall kan deles på et annet betyr