Primtall 1 - Introduksjon

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

Velkommen til et nytt kapittel i matte og programmering. I dette kapittelet skal vi lære om en type tall som er kjempeinteressante: primtall! Hvis du ikke har hørt om primtall før trenger du ikke bekymre deg. Vi skal starte helt fra begynnelsen i dette kapittelet. Vi skal så klart også fokusere på hvordan vi kan bruke programmering som et verktøy til å hjelpe oss undersøke disse tallene. Men aller først: hva er et primtall?

Et primtall er et tall som kun kan deles på en, eller seg selv. Hva mener vi når vi sier “deles på”? Du har kanskje lagt merke til at når du prøver å dele to tall får man av og til et svar som er desimaltall. For eksempel: tre delt på to blir en komma fem. Hvis man får et desimaltall som svar sier vi at tallene IKKE kan deles med hverandre. Så vi kan allerede se at tre ikke kan deles på to.

Alle tall som ikke er desimaltall, altså tall uten noe bak komma, kaller vi for hele tall. Det betyr at de hele tallene er en, to, tre og så videre. Hvis man får et helt tall som svar på et delestykke sier vi at tallene KAN deles med hverandre. For eksempel er seks delt på tre lik to. Og siden to er et helt tall sier vi at seks kan deles på tre.

Så, primtall er de tallene som bare gir et helt tall som svar hvis man deler det på en, eller på seg selv. Før vi prøver å finne noen eksempler burde vi legge merke til at ALLE tall kan deles på en og seg selv. Hvis man prøver å dele hvilket som helst tall på en får man jo bare det samme tallet tilbake. Hundre kakestykker delt på en person, ja da får den personen alle de hundre kakestykkene.

Når man prøver å dele et tall på seg selv, som for eksempel ti delt på ti, får man alltid en som svar. Hvis man har like mange kakestykker som personer så får jo alle et hver. Så alle tall kan deles på en og seg selv. Det som gjør primtall spesielle er at de BARE kan deles på en og seg selv. I neste video skal vi begynne å finne noen eksempler på primtall.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hva primtall er