Mer om koordinatsystemer

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
 • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
 • Alle videoer
 • Oppgaver til videoene
 • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
 • Alt i Basic
 • Premium-videoer
 • Premium-oppgaver
 • Få hjelp på chat
 • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

I forrige video snakket vi om koordinatsystemer, og i denne videoen skal vi se på hva slags koordinatsystem vi bruker i Scratch, og hvorfor det er en nyttig ting å kunne når vi programmerer.

Vi kan tenke på et koordinatsystem som en måte å beskrive hvor noe er på et ark, et kart eller en skjerm. Det disse tre tingene har til felles er at de er helt flate. En annen måte å si det på er at det bare går an å bevege seg i to retninger: bortover og oppover. Vi kan bruke det at man bare kan bevege seg i to retninger til å beskrive hvor på skjermen noe er. Det eneste man trenger å vite er hvor langt bort på skjermen det er, og hvor langt opp på skjermen det er. La oss se på et eksempel. 

La oss si at dette er skjermen vår, og vi har lyst til å forklare noen hvor på skjermen den røde prikken ligger. Vi kan tenke på det litt som om noen starter nederst i hjørnet av skjermen, og vi vil fortelle dem den enkleste måten å gå til prikken. Den enkleste måten å gå til prikken vil være å gå rett bortover helt til man er under prikken, og så gå rett oppover til man treffer den. I dette eksempelet trenger man kanskje å gå ti skritt bort og fem skritt opp. Dette minner oss kanskje litt om koordinatsystemet vi så på forrige gang?

Vi kan bruke hvor mange skritt man må gå i hver retning som koordinatene. I dette eksempelet hadde vi da sagt at koordinatene til den røde prikken er (10, 5). I et sånt koordinatsystem kaller man hvor mange skritt man gikk bortover for x-koordinatet, og hvor mange skritt man gikk oppover for y-koordinatet. Men hvordan kan man bruke dette i Scratch?

I Scratch så ser skjermen vår sånn her ut. Vi bruker koordinater for å beskrive hvor på denne skjermen tigeren er. Vi kan også bruke koordinater for å få tigeren til å bevege seg til et spesifikt sted på skjermen. Det beste er at x- og y-koordinatene til tigeren alltid er lagret i to variabler, og disse variablene har verdier som er tall. Det vil si hvor mange skritt bort og opp man må gå for å komme til der tigeren er. Det gjør at vi enkelt kan bruke triks vi har sett før for å endre på disse variablene.

I neste video skal vi se et eksempel på dette.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

 • Hva slags koordinatsystem vi bruker i Scratch
 • Hvorfor det er nyttig å kunne når vi programmerer