Fibonacci-tallene

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

I forrige video snakket vi om Fibonacci-tallene. Fibonacci-tallene er en uendelig lang liste med tall, som man kan lage ved å følge en enkel regel. De første tallene i den listen er 1, 1, 2, 3, 5, 8 og 13. I forrige video spurte jeg deg om du klarte å gjette hva det neste tallet i rekken er. Svaret er 21.

Veldig bra jobba hvis du klarte å se det! Men hvordan er det man kommer fram til det svaret? Hva er mønsteret i denne rekken? For å se det er det best å starte helt fra bunnen av, med bare de to første tallene. 1 og 1. Hvis man plusser de to sammen får man 2. Det er det neste tallet i rekken, så nå ser rekken vår sånn her ut: 1,1,2. Hvis man plusser sammen de to siste tallene i denne rekken får man 3. Det er det neste tallet. Hvis man plusser de to siste tallene i denne rekken sammen, altså 2 pluss 3, får man 5.

Ser du at tallene vi får av å gjøre dette gir oss de samme tallene som vi hadde i starten av videoen? Det er sånn man kunne komme fram til at neste tallet i rekken må være 21. De to siste tallene i rekken var 8 og 13. Så for å få det neste tallet må vi bare plusse de to sammen og så får vi svaret 21. Så nå er de to siste tallene 13 og 21, som betyr at det neste tallet etter der igjen er 34.

Men hva om jeg hadde spurt deg hva det hundrede tallet i rekken er? For å komme fram til det svaret må du plusse sammen massevis av tall, og det kommer til å ta kjempelang tid! Hva med tall nummer tusen i rekken. Da er det bare å gi opp for oss mennesker.

Dette er et perfekt eksempel på hvorfor programmering er nyttig for å gjøre matte. Det hadde tatt alt for lang tid for et menneske å gjøre noe sånt, men det er ikke noe problem for en datamaskin! I de neste videoene skal vi prøve å skrive et program som gir oss så mange Fibonacci-tall som vi vil!

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hva mønsteret i Fibonacci-tallene er