Lister 6 - Sammenlikne tallene

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

I forrige video lagde vi en plan for hvordan vi kunne finne det største tallet i listen, men vi kommer til å støte på et problem når vi prøver å kode den planen. Hvordan skal vi klare å sammenlikne alle tallene i listen automatisk? I denne videoen skal jeg vise deg et triks som gjør at vi kan dra ut et og et tall fra listen helt til vi kommer til det siste tallet.

Hvis vi får det til så kan vi starte på toppen av listen, dra ut det første tallet, og sjekke om det er større eller mindre enn det vi har gjettet at var det største tallet. Så går vi videre til det neste tallet og gjør det samme. Til slutt så har vi sammenliknet alle tallene i listen.

Det som er trikset er å bruke en løkke sammen med det at alle tingene i listen vår har en posisjon i listen. Altså at det første tallet har posisjonen 1, det andre tallet posisjonen 2, og det siste tallet har posisjonen 10. Vi lager en variabel som skal øke med en hver gang løkken gjentar seg, sånn at variabelen starter med verdien 1, så 2, så 3 og så videre. Vi skal bruke den variabelen for å først hente ut verdien til posisjon 1 i lista, så 2 og så videre.

Dette er en veldig vanlig teknikk og blir ofte kalt for å “løkke gjennom en liste”. Så la oss først sjekke om teknikken funker, og så kan vi bruke den til å finne det største tallet. Det første vi må gjøre er som sagt å lage en variabel. Det er vanlig å kalle denne variabelen for “i”. “i” skal alltid starte som null, så vi setter verdien til null helt øverst i koden.

Nå må vi legge til en løkke. Vi vet at lengden til listen vår er ti, så vi kan rett og slett bruke en "gjenta ti ganger"-løkke. Et triks man kan bruke hvis man ikke er helt sikker på hvor mange ganger løkken skal gjenta seg er å bruke variabelen “lengden av liste”, som lagrer hvor lang listen er. 

Jeg legger den til selv om vi vet at lengden er ti. Vi skal øke verdien til “i” med en hver gang løkken gjentar seg, og det gjør vi ved å legge til denne blokken inne i løkken. Vi har bare lyst til å se hvordan denne teknikken funker først, så la oss prøve å få tigeren til å si alle tallene i listen. Det gjør vi med en “si i 1 sekund”-blokk.

Det første tigeren skal si er det første tallet i listen. Altså verdien til element 1. Vi kan bruke denne blokken til å få ut den verdien. Men nå, hvis vi setter “i” inn variabelen vår, istedenfor 1, så vil tigeren gå gjennom alle verdiene i listen. Se der, når vi trykker på mellomrom så sier tigeren alle tallene i listen. I neste video skal vi gjøre ferdig programmet vårt.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hvordan sammenlikne tallene i listen automatisk