Lister 4 - Liste med tall

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
 • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
 • Alle videoer
 • Oppgaver til videoene
 • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
 • Alt i Basic
 • Premium-videoer
 • Premium-oppgaver
 • Få hjelp på chat
 • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

Nå er det på tide at vi ser på hvordan man kan bruke alle de forskjellige blokkene man kan bruke for å programmere med lister. Vi skal aller først lage et program som lager en liste med ti tilfeldige tall, og så skal vi lage et program som finner det største tallet i den listen.

Det aller første vi må gjøre er å lage en liste. Som vi har sett gjør man det ved å trykke på “lag en ny liste”-knappen i variabler-kategorien. Jeg kaller den rett og slett bare for “liste”. Nå skal vi begynne å programmere. Vi har lyst til og gjøre klar listen vår med ti tilfeldige tall, og at vi så kan finne det største tallet blant dem.

En måte å gjøre det på er å fylle liste med tall når man trykker på det grønne flagget, og så plukke ut det største tallet hvis man trykker på en annen knapp. Så la oss begynne koden vår med startsignalet. Nå må vi programmere hva vi skal legge til i listen. Vi skal legge til ti ting, så vi bruker en "gjenta ti ganger"-løkke.

Inne i løkken forteller vi datamaskinen at den skal legge til noe i liste med denne blokken, som du finner under der man lager en ny liste. Der det står “ting” nå, er der vi forteller datamaskinen hva den skal legge til. I operatorer-kategorien finner du en blokk som heter “tilfeldig tall fra 1 til 10”. Vi kan bruke den til å lage tallene vi vil legge til i listen vår.

Ved å endre ti til noe større får vi flere forskjellige tall, enn bare tall mellom 1 og 10. Jeg velger å bytte det ut med tall mellom 1 og 100. Når vi trykker på flagget nå fylles listen opp med tilfeldige tall, men det er fortsatt et problem. Hvis vi trykker på flagget igjen så fylles listen med ti nye tall, i tillegg til de som allerede var der.

Vi vil at det alltid skal være ti tall, så vi må slette alt som var i listen før vi legger til nye. Det kan vi gjøre med blokken “slett alt i liste”. Vi legger den til øverst i koden vår sånn at listen alltid er tom FØR vi legger til ti nye tall. I neste video skal vi begynne å lage programmet som finner det største tallet i listen.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

 • Hvordan programmere med lister
 • Hvordan lage en liste med ti forskjellige tall