Lister 3 - Hvorfor bruke lister

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

I denne videoen skal vi svare på et veldig godt spørsmål: Hvorfor kan vi ikke bare lage mange variabler for å lagre mange verdier, istedenfor å lage en liste for å lagre mange verdier?

Det første og enkleste svaret har vi allerede sett i praksis. Det er mye enklere å bare lage en liste enn det er å lage mange variabler, og i tillegg har lister en veldig fin måte å bli vist på i Scratch. Hvis man vil lage en handleliste er det jo ganske fint at alle tingene på listen blir vist på samme sted og i en fin boks så man skjønner hva som hører til hvor.

Men det er bare en liten del av det som gjør lister nyttige. Hvis vi skulle ha laget mange variabler istedenfor en liste, må vi på forhånd vite akkurat hvor mange variabler vi kommer til å trenge. Det finnes ingen måte å automatisk legge til en ekstra variabel hvis vi trenger det. Da måtte vi ha stoppet koden vår, laget en ny variabel og lagt til blokker hvor vi bestemmer verdien.

Hvis man istedenfor bruker en liste, trenger man ikke å lage en ny variabel for å legge til en ny verdi, for listen kan ha så mange verdier i seg som vi vil. Så vi kan altså bruke lister til å lagre verdier i som vi kanskje ikke visste på forhånd at vi kom til å trenge.

Den siste og beste grunnen til at lister er annerledes enn mange variabler er alle blokkene som finnes i Scratch man kan bruke til å manipulere lister. Man kan for eksempel automatisk slette ting fra en liste. Det går ikke an å slette verdien til en variabel.

I tillegg har alle verdiene i en liste en posisjon. For eksempel hvis vi har en liste med melk, brød og juice har brød posisjonen 2. Det gjør at i en liste er alle verdiene automatisk holdt styr på av posisjonen sin, mens hvis vi hadde hatt mange variabler må vi selv huske på hva som er hvor. Det finnes også en variabel som automatisk lagrer lengden på listen.

I eksempelet over er lengden 3. Det gjør at hvis vi vil bruke en løkke for å gjøre noe med alle verdiene i en liste kan vi be datamaskinen gjenta løkken like mange ganger som lengden til listen. I neste video skal vi se på et konkret eksempel på hvordan man kan bruke disse blokkene.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hvorfor bruke lister