Hvorfor trenger vi "gjenta til"-løkker?

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

Vi så nettopp et eksempel på hvordan man kan bruke “gjenta til”-løkker i praksis. Vi sa at løkken skulle gjenta seg helt til en variabel hadde verdi lik 10. Inne i løkken økte vi verdien til variabelen med 1 hver gang løkken gjentok seg, så fordi variabelen startet med verdien null, gjentok den seg 10 ganger. Men, kunne vi ikke bare ha brukt en vanlig ”gjenta ti ganger”-løkke for å få akkurat samme resultat?

Jo, i akkurat dette eksempelet kunne vi ha gjort det, men det er mange situasjoner hvor vi en vanlig løkke ikke løser problemet vårt. Hva slags problemer trenger vi løkker til, som ikke kan løses med en vanlig “gjenta så så mange ganger”-løkke? Det som gjør at en vanlig løkke ikke alltid løser problemet vårt er at man må vite på forhånd akkurat hvor mange ganger løkken skal gjenta seg.

I eksempelet fra forrige video fikk vi tigeren til å telle til ti, så da visste vi hvor mange ganger løkken måtte gjenta seg. Men hva om vi hadde en situasjon hvor vi ikke visste det? Det er i den type situasjoner vi trenger "gjenta til"-løkker. Hva om vi for eksempel skulle programmere et videospill hvor en del av koden vår skal gjentas hele tiden, men ikke etter at man har tapt spillet? Da kan vi ikke på forhånd vite hvor mange ganger løkken skal gjenta seg, for vi vet jo ikke hvor lang tid det kommer til å ta før spilleren taper.

En annen typisk situasjon hvor vi må bruke “gjenta til”-løkker er hvis vi har tilfeldige tall i koden vår. La oss si at vi har en kode hvor vi lager et tilfeldig tall mellom 0 og 100, og vi vil fortsette å lage nye tall helt til vi få et tall som er større enn 50. Vi vet jo ikke hvor mange forsøk det kommer til å ta før vi får et tall som er større enn 50!

Det kan hende at vi trekker mange lave tall på rad, eller så kan det hende at det første tallet vi trekker er hundre. Så vi vet at vi vil gjenta koden som lager et tilfeldig tall, men vi vet ikke hvor mange ganger. Det kan være vi vil gjenta den fem ganger, men det kan også hende at vi ikke trenger å gjenta den i det hele tatt! I neste video skal vi se på et sånt eksempel.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hvorfor vi i enkelte tilfeller trenger "gjenta til"-løkker istedenfor "gjenta 10 ganger"-løkker