Hva er et koordinatsystem?

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
 • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
 • Alle videoer
 • Oppgaver til videoene
 • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
 • Alt i Basic
 • Premium-videoer
 • Premium-oppgaver
 • Få hjelp på chat
 • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

Nå skal vi ta et steg tilbake fra programmering og Scratch for å lære om noe som vi skal bruke mye i eksempler fremover: koordinatsystemer! Aller først: hva er et koordinatsystem?

Man kan tenke på et koordinatsystem som en måte å gi navn til forskjellige deler av et ark. La oss si at vi deler opp et ark i fire deler, sånn som dette. Hva er en lur måte å navngi de fire forskjellige delene på? Vi kan for eksempel gjøre det sånn her. Men det hadde ikke vært så lurt, for hvordan skal en som ikke har sett arket før ha noen anelse om hvilken rute vi ga hvilken farge?

For å gi navn til rutene på en måte der hvem som helst skjønner hvilken rute man mener uten å trenge å se på arket først bruker vi et koordinatsystem. I et koordinatsystem skriver vi først tall eller bokstaver langs to av kantene på arket vårt, sånn som dette. De to kantene vi skriver tallene og bokstavene langs kalles for “aksene”.

Hvordan bruker vi dette til å gi navn til rutene? Jo, nå kan vi gi et navn til hver rute ved hjelp av en bokstav og et tall. Rutene som er over bokstaven “A” starter med A i navnet sitt, og de rutene som er over B starter med en B. Så får rutene bortover fra 1, et ett-tall i navnet sitt, og rutene bortover fra to, får et to-tall. Sånn, på denne måten har vi gitt alle rutene et navn!

Navnet vi gir til en rute kaller vi for “koordinatene” til den ruta. Dere har kanskje sett koordinatsystemer før? Hva med på et verdenskart for eksempel? Men hva er det egentlig som gjør koordinatsystemet nyttig for oss?Jo, det er akkurat samme grunn som at det er nyttig å putte verdenskartet i et koordinatsystem. Nemlig at vi kan bruke koordinatene til en rute for å beskrive hvor noe er. 

Jo flere ruter vi legger til, altså flere tall og bokstaver, jo mer nøyaktig kan vi beskrive hvor noe er. Hvis noen for eksempel spør oss om hvor den røde prikken er her, kan vi si “B2”, og noen som ikke har sett arket på forhånd vil få en generell ide om sånn ca hvor prikken er. Det er så klart fortsatt ikke så veldig nøyaktig, fordi B2-ruta er så stor.

Men hva om vi legger til dobbelt så mange tall langs aksene? Sånn som dette. Hva er koordinatene til den røde prikken nå? Og forstår du hvorfor dette er mer nøyaktig enn da vi bare hadde to tall og to bokstaver?

I neste video skal vi se videre på hva slags koordinatsystem vi bruker når vi programmerer i Scratch.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

 • Hva et koordinatsystem er
 • Hvorfor koordinatsystemer er nyttig