Gangetabeller 1 - Intro til programmet

Oisann! Denne videoen er bare for medlemmer.

Liker du Brainboost?
Da er tiden inne for å bli medlem!

499 kr. /mnd

Learnlink Selvstendig

Få hjelp til skolearbeidet når dere trenger det.
  • Få svar på spørsmål fra kvalifiserte lærere
  • Alle videoer
  • Oppgaver til videoene
  • Avtal videosamtale med lærer for kr. 399
Start 14 dagers gratis prøveperiode

Dette er en Premium-video

499 kr. /mnd

Premium

For deg som har ambisjoner.
  • Alt i Basic
  • Premium-videoer
  • Premium-oppgaver
  • Få hjelp på chat
  • Videosamtale kr. 249 / t
Bli medlem

Når vi snakket om hvorfor programmering er nyttig i matte snakket vi om at det er mange ting i matte som tar litt lang tid for oss mennesker å gjøre, men som en datamaskin kan gjøre kjempelett. En av de tingene er gangetabeller. Du husker kanskje da du først begynte å lære deg gangetabellen?

Det er både vanskelig i starten, og det tar kjempelang tid. Hvis jeg hadde gitt en tilfeldig person et ark og bedt personen skrive ned hele 8-gangen for eksempel tror jeg de fleste ville brukt en god del tid på å tenke seg om, og kanskje regne ut et par regnestykker man har glemt.

Målet for denne og neste video skal være å lage et program som spør om et tall, og så skriver opp hele gangetabellen, til det tallet. For eksempel, hvis man skriver inn 4 vil vi at datamaskinen skal lage hele 4-gangen for oss. Dette er en perfekt oppgave for en datamaskin, og det som er kult er at når vi har klart å lage vårt eget program som husker det for oss, trenger vi egentlig ikke å huske alle gangetabellene lenger. Det er ganske digg.

La oss prøve å tenke ut en plan for hvordan vi kan skrive et sånt program. Det første vi trenger er en liste. Det finnes en egen funksjon i Scratch som skriver opp ting i en liste for oss. Det som ofte hjelper når man skal bruke programmering for å gjøre matte for oss er å tenke godt igjennom hvordan man selv pleier å gjøre det. Hvordan er det man lager en gangetabell? Jo, hvis vi for eksempel vil skrive opp 7-gangen på et ark, så starter vi med syv ganger en, så syv ganger to, så syv ganger tre, og så videre helt til vi kommer til syv ganger ti.

Dette kan vi gjøre med en løkke som gjentar seg ti ganger. Det eneste vi trenger er en variabel som starter med verdien en, og så etter at vi har skrevet opp syv ganger 1 i listen vår, øker vi verdien til to, og så regner vi ut syv ganger to. Sånn fortsetter vi helt til løkken er ferdig.

I neste video skal vi se hvordan man kan oversette denne planen til kode.

Du må være Basic-medlem for å lese beskrivelsen.
Du må være Premium-medlem for å lese beskrivelsen.

Dette skal du lære

  • Hvordan lage et program som skriver gangetabeller